Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun järjestävät Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry ja STEK ry yhteistyössä Sisustussuunnittelijat SIO ry:n ja Ornamo ry:n kanssa.


Kilpailu kohdistetaan eri vuosina erityyppisiin valaisimiin.


Kilpailun tarkoituksena on kannustaa suomalaista valaisinsuunnittelua antamalla tunnustusta uusille ja korkeatasoisille valaisinratkaisuille sekä edistää valaisinsuunnittelijoiden ja valaisinteollisuuden välisiä kontakteja. Lisäksi tavoitteena on kehittää valmistavaa teollisuutta varten sellaisia uusia valaisininnovaatioita ja tuotteita, joiden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota laatuun, turvallisuuteen, elinkaari- ja ekologisiin tekijöihin, muotoiluun sekä teolliseen valmistettavuuteen.

 

Valaisinsuunnittelukilpailu Luminord 2023:

Luminord-palkinto Ivo Mukkulaiselle ja STEK-nimikkopalkinto Tiia Taimiselle

Vuoden 2023 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella ladattava ja helposti liikuteltava valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 23 -palkinnon saajaksi valittiin Ivo Mukkulaisen työ ”Laava”. STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Tiia Taimisen ehdotus ”Klip”. Kunniamaininnan saivat Simon ÖrnberginFellow” sekä Liinu Juujärven ja avustaja Aada Saaren ”Nuppu”. Palkinnot jaettiin Habitare-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 13.9.2023.

 

Lue tästä lisää palkituista töistä ja katso kuvat.

 

Luminord 2020 -kilpailun palkinnot Sauli Flanderille ja Miro Virralle

 

Luminord 2020 -valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella sisätiloihin soveltuva monistettava valaisin, jonka valmistuksessa on käytetty yhtä tai useampaa kierrätysmateriaalia. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2020 -palkinnon saajaksi valittiin Sauli Flanderin ja Miro Virran työ TERRA. Myös Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n lahjoittama 2600 euron STEK-nimikkopalkinto annettiin samalle työlle. Palkinnot jaettiin Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon avajaisten yhteydessä 2.10.2020. (Koko tiedote kuvineen tästä.)

 

 

Luminord 2020 valaisinsuunnittelukilpailun ensimmäinen vaihe päättynyt: Kahdeksan kierrätysmateriaaleista valmistettavaa valaisinta protovaiheeseen (tiedote 1.6.2020)

 

Kymmenettä kertaa järjestettävän Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun ensimmäinen vaihe on päättynyt. Määräaikaan mennessä saatiin ilahduttavat 57 ehdotusta. Niistä tuomaristo valitsi kahdeksan työtä kilpailun seuraavaan vaiheeseen, jossa ehdotuksista valmistetaan mallivalaisimet.

 

Luminord 2020 -valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä on suunnitella sisätiloihin soveltuva monistettava valaisin, jonka valmistuksessa on käytetty yhtä tai useampaa kierrätysmateriaalia.

 

Ensimmäisessä 15.5. päättyneessä vaiheessa tuomaristo arvioi ehdotuksia sähköisen aineiston perusteella. Saatujen ehdotusten yleinen taso oli hyvä. Perusteluihin oli kiinnitetty aikaisempaa enemmän huomiota ja kilpailutehtävässä edellytettyjen kierrätysmateriaalien valinnoissa oli innovatiivisia ja tuoreita ratkaisuja.

 

Jatkoon valituista ehdotuksista valmistetaan mallivalaisimet, jotka ovat esillä Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikolla 2.-9.10.2020. Kilpailun tulos julkistetaan 2.10. klo 16.30

 

Kilpailun pääpalkinto on Suomen Messusäätiön lahjoittama, 5 000 euron suuruinen LUMINORD 2020 -palkinto. Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry on lahjoittanut kilpailun palkitsemisiin niin ikään 5 000 euroa. Osa summasta jaetaan ensimmäisestä vaiheesta jatkoon päässeille mallivalaisimen tekemistä varten.

 

Luminord-kilpailun järjestävät Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry ja Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry yhteistyössä Sisustusarkkitehdit SIO ry:n ja Ornamo ry:n kanssa.

 

Kilpailussa jatkoon päässeille on ilmoitettu.

 

Maanantaina 2.3.2020 avattavan Luminord 2020 -kilpailun tehtävänä on suunnitella sisätiloihin soveltuva monistettava valaisin, jonka valmistuksessa on käytetty yhtä tai useampaa kierrätysmateriaalia.

 

Kilpailuehdotusten toivotaan ottavan kantaa siihen, voidaanko uusissa valaisimissa hyödyntää entistä enemmän kierrätysmateriaaleja ja taipuuko käytetty materiaali esteettisesti arvokkaaksi ja teknisesti toimivaksi valaisimeksi.

 

Kilpailu on tällä kertaa kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa tuomaristo arvioi ehdotuksia sähköisen aineiston perusteella. Toiseen vaiheeseen, jossa ehdotuksista valmistetaan mallivalaisimet, valitaan enintään kahdeksan työtä saaduista ehdotuksista. Kilpailun tulos ratkeaa Habtare Pro Loungessa perjantaina 11.9.             

 

Vuoden 2018 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella toimistotilan työpisteen valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2018 -palkinnon saajaksi valittiin Antti Keskisen ja Juho Pasilan työ ”Hocus Focus”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen STEK ry:n lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Juri Karisen ehdotus ”Tyyni”. Palkinnot jaetaan muotoilun, arkkitehtuurin ja tilasuunnittelun Habitare Pro -ammattilaistapahtumassa Messukeskuksessa 12.9.2018. Lue tästä koko lehdistötiedote.

 

Habitaren Ovet auki! -teemaa mukaillen vuoden 2016 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella valaisin, joka houkuttelee ihmiset kokoontumaan yhteen, viihtymään ja vaihtamaan ajatuksia.  Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2016 -palkinnon sai Joonas Saaranen työllään ”Fire Jack”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen STEK ry:n lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Simon Örnbergin ehdotus ”Blocks”. Palkinnot jaetaan muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen Showroom-ammattilaistapahtumassa Messukeskuksessa 7.9.2016.
Katso tästä koko lehdistötiedote.

 

Vuoden 2014 kilpailussa tehtävänä oli suunnitella valaisin tai valaisinsarja kodin valaistukseen. Kilpailu järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Ehdotuksia kilpailuun tuli 52 kappaletta. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2014 -palkinnon sai Simo Serpola työllään ”Trefoil”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti suunnittelijaduo Miia Suvin ja Markus Sokolnickin ehdotus ”Flow”. Palkinnot jaettiin ValoLight-tapahtumassa Messukeskuksessa 10.9.2014. Katso tästä koko lehdistötiedote.

 

Vuoden 2012 LUMINORD-kilpailussa haettiin Eduskuntataloon tai Presidentinlinnaan soveltuvaa jalkavalaisinta tai edellä mainittuihin kohteisiin soveltuvaa jalkavalaisimen ja pöytävalaisimen muodostamaa muotoilultaan yhteensopivaa valaisinparia.

LUMINORD 2012 tulokset pdf-tiedostona.

 

LUMINORD 2009 -kilpailun tehtävänä oli suunnitella kiinteistön ulko- tai sisäkäyttöön soveltuva LED-valaisin.

 

Suomen Messusäätiön lahjoittaman LUMINORD 2009 -palkinnon palkintolautakunta jakoi yksimielisesti työlle ”22-77°”. Voittajatyön suunnittelutiimiin kuuluivat Pentagon Designin designerit Ilmari Ahola ja Veli-Pekka Niska, Creative Director Arni Aromaa sekä LED-valotekniikasta konsultoinut Teknillisen Korkeakoulun tutkija, tekniikan tohtori Sami Suihkonen.

 

Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen (STEK) lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon voitti helsinkiläinen tila- ja kalustesuunnittelun opiskelijan Laura Tuorilan työ "Bragge".

 

Lisäksi kunniamaininnat saivat Max Myliuksen työ ”+-0” ja Juhana Marttisen työ ”Asteroidea”.

 

”22-77°”  Bragge”
Asteroidea Kuva, joka sisältää kohteen maa, rakennus, ulko, seinä

Kuvaus luotu automaattisesti+-0”

 

LUMINORD 2007 -kilpailussa tehtävänä on suunnitella arvorakennuksiin sopiva ja teollisesti valmistettava moderni "kattokruunu".

 

Suomen Messusäätiön lahjoittaman LUMINORD 2007 -palkinnon palkintolautakunta jakoi yksimielisesti työlle ”Jääkruunu”. Sen tekijä on helsinkiläinen teollinen muotoilija Mikko Rikala yhteistyössä sähköteknisen avustajan Ari Peltolan kanssa.

 

Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon voitti työ "Drop". Sen tekijä on riihimäkeläinen sisustusarkkitehtuurin opiskelija Suvi Hirvonen. Kunniamaininnat saivat valotaiteilija Ekku Peltomäen ja Kalevi Laitisen työ "Tiimalasi” ja teollisen muotoilun opiskelija Henri Sydänheimon ja sähkösuunnittelija Antti Hyyryläisen työ ”Monina”.

Kuva, joka sisältää kohteen seinä, sisä, valokuva, valkoinen

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva, joka sisältää kohteen sisä, pöytä, seinä, huone

Kuvaus luotu automaattisesti 
yllä ”Jääkruunu”, vas. ”Drop

Kuva, joka sisältää kohteen objekti, istuminen

Kuvaus luotu automaattisesti
 

LUMINORD 2005 -valaisinsuunnittelukilpailussa oli suunniteltava energiatehokas ja turvallinen valaisin tai valaisinperhe julkisten tilojen sisustusvalaistukseen. Kilpailun tulokset julkistettiin Valo Sähkö Tele 05 -messujen yhteydessä helsingin Messukeskuksessa. 

Suomen Messusäätiön lahjoittaman Luminord 2005 -palkinnon, arvoltaan 5 000 euroa, palkintolautakunta jakoi tasan kahden työn kesken. Toinen palkituista töistä oli Cata, tekijänä tamperelainen työryhmä, johon kuuluivat valaistussuunnittelija TeM, ELDA Roope Siiroinen, valaistussuunnittelija, AMK, ELDA Arto Heiskanen, medianomi, yo Heini Ylijoki ja muotoilija, yo Katariina Heiskanen, avustajana teollinen muotoilija TaM Reija Pasanen, ja toinen töistä oli Discus, tekijänä helsinkiläinen muotoilun opiskelija Risto Wikberg.

Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen lahjoittaman 4 000 euron arvoisen STEK-nimikkopalkinnon voitti työ Beam, tekijänä helsinkiläinen työryhmä, johon kuuluivat t
eollinen muotoilija, TaM Arni Aromaa, teollinen muotoilija, TaM Sauli Suomela ja sisustusarkkitehti, TaM Pia Thurman. Beam-valaisimen palkitsemisperusteena korostuivat käytön ja huollon turvallisuus. Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa.


"Cata"

Kuva, joka sisältää kohteen seinä, sisä, sisäkatto

Kuvaus luotu automaattisesti
"Discus"


"Beam"

LUMINORD 2003 -kilpailussa etsittiin innovatiivista ulkovalaisinta, joka täyttää mm. laadun, muotoilun, ekologisuuden ja teollisen valmistettavuuden kriteerit. Ensimmäisen palkinnon (STEK-nimikkopalkinto) sai Jarkko Nikkanen työllään T-Wood (oikealla).

Toisen palkinnon sai Max Mylius työllään Minor ja kolmas palkinto jaettiin Tuuli Sommalle työstä City Q.Toisen ja kolmannen palkinnon lahjoittaja oli Suomen Messusäätiö.


       
T-Wood"                                                                       "Minor"


"City Q"

 



Vuoden 2001 kilpailussa tehtävänä oli suunnitella tehokas ja turvallinen lukuvalaisin tai -valaistusjärjestelmä lähityöskentelyyn. Ensimmäinen palkinto jaettiin kahden muotoilijan, Tomi Longan (valaisin vas.) ja Jukka Korpiheteen (oik.), kesken.

Sivun yläreunaan